Jump to content

Ennio Morricone visszatér Budapestre

2017. 05. 03. 17:16

A legendás olasz zeneszerző a hat évtizedes pályafutásának legjobb filmzenéit felvonultató 60 Years of Music World Tour keretében érkezik Magyarországra október 18-án.

Morricone legutóbb tavaly januárban lépett fel Budapesten, most a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a magyar Kodály Kórus és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara fogja kísérni a Budapest Sportarénában, írja az MTI.

Morricone többször turnézott már a világban magyar zenekarokkal, és zenét írt Koltai Lajos Sorstalanság című filmjéhez is.

"Áldottnak érzem magam, és mélyen megtisztelőnek tartom azt a sok elismerést, amelyet az elmúlt években kaptam. A díjak, a kedves szavak a szakmában dolgozó emberektől, a közös utunk Quentin Tarantinóval, és mindezek felett, látni a hatalmas közönséget a koncerteken - csodálatos érzés. Nagyon élvezem, és várom, hogy ismét élőben játszhassak Budapesten" - idézi a közlemény Morriconét.

Morricone nevéhez 550 mozi- és filmzene kötődik, és több mint 100 klasszikus művet is jegyez. Ő szerezte többek között a Volt egyszer egy vadnyugat, az Egy maréknyi dollárért, A Profi, Aki legyőzte Al Caponét, a Volt egyszer egy Amerika, A misszió és a Cinema Paradiso filmzenéjét.

Rendszeresen komponál és vezényel betétdalokat Quentin Tarantino filmjeihez. Legutóbb az Aljas nyolcas filmzenéjével aratott sikert, amelyért számos kitüntetést kapott, köztük Oscar-díjat, Golden Globe-díjat, BAFTA-díjat és a New York-i filmkritikusok díját.

(Forrás: fesztivalprogram.hu)