Jump to content

Merre menjünk a kánikulában?

2015. 07. 18. 10:00

Ha már rászántuk magunkat, hogy kilépünk az otthon kellemes(ebb) klímájából a fullasztó hőségbe, de a zsúfolásig telt strandok nem csábítanak, ne keseredjünk el, vannak hűsítő lehetőségek a fővárosban 35°C fok felett is!

A fantáziátlanabbik verzió, ha elmegyünk lézengeni egy közeli plázába, esetleg beülünk megnézni egy filmet. Könnyed délutáni ejtőzésnek megfelel, pár órán át talán szórakoztató is, de nagyjából itt ki is merül a programkínálat, ha az ember nem boltkóros.

Ha egy kicsit többre vágyunk, esetleg kulturálódnánk, hosszabb távon túráznánk – mert van esetleg autó, motor, vagy nem vetjük meg mordori hőt termelő buszokat- akkor érdemes ellátogatni az Aggteleki-karsztba, ha a főváros közelében szeretnénk maradni, a Szemlő-hegyi-barlang tűnik ideálisnak. Miért épp barlang? Mert egyikben sem kúszik a higany szála 10-15 °C fok fölé, ráadásul egészségesebb, mintha a légkondi alatt ülnénk, sőt. A barlang klímája rendkívül alkalmas légzőszervi betegségek, főleg bronchitises (hörghurutos) és asztmás megbetegedések gyógyítására.

A múzeum is jó ötletnek tűnhet, habár érdemes olyat választani, ami az ifjabb korosztálynak is megfelel. Erre pl. alkalmas helyszín a Budavári Labirintus, ahol hideg is van, nem is unalmas, és a belépő sem vészes.

Ha viszont vizes program mellett tesszük le a voksunkat, de a strand gondolata intenzív hidegrázást okoz, akkor a legjobb megoldásnak a tavak ígérkeznek. Ott is lesz tömeg, de mégis megoszlik. Ha a szokásos Balaton, Velencei-tó messzi úti cél egy délutáni fürdőzésre, akkor meg lehet próbálni a Lupa tavat, ami kellemesen eldugott helyen, távol a világ zajától terül el. Egyetlen hátránya, hogy a víz mostani magas állása miatt kevesebb a szárazföldi rész, illetve rettentően sok a nudista. Egyébként kocsival jól megközelíthető, bicikli út is vezet ki, tömegközlekedéssel viszont elég messze van.


(A kép forrása: library.gwu.edu)